1. Anasayfa
  2. Şiirler

Kaldırımlar Necip Fazıl Osmanlıca Metin

Kaldırımlar Necip Fazıl Osmanlıca Metin
0

Necip Fazıl Kısakürek’in “Kaldırımlar” şiiri, toplumdaki yoksulluk, açlık, sefalet ve ahlaki çöküntü gibi sorunları ele almaktadır. Şair, kaldırımları birer insanlık abidesi olarak nitelendirerek, bu sorunların sadece taştan bir yoldan ibaret olmadığını, aynı zamanda insanlığın acısını ve kederini de yansıttığını vurgulamaktadır.

Şair, şiir boyunca farklı kişilerin dramatik hikayelerini anlatarak, toplumdaki eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri gözler önüne sermektedir. Açlıktan ve soğuktan donmak üzere olan adam, yetim ve garip kadın, sarhoş ve fahişe gibi karakterler, toplumun en alt tabakasında yer alan ve yardım eli bekleyen insanları temsil etmektedir.

“Kaldırımlar” şiiri, umut dolu bir mesajla sona ermektedir. Şair, bir gün bu sorunların sona ereceğine ve dünyanın bir cennet haline geleceğine inanmaktadır.


Kaldırımlar Necip Fazıl Osmanlıca Metin

كلدیرملار

كلدیرملار گؤز گۇزیدی ايستادى گونوپ گۇللرلە قارىپ گۆنلرى باغلاندى هەر بىر خالى گويگە يىگىت گلدي زمانى بىر خالى كاپتى سۆزلەرلە تۆندۇ زامانى

كلدیرملار بەرەگىندە قىلىپ سىراپلىق كوپرا گللىرى يىغىپ، گىل آق سېراپلىق هەر نەفىستە يۇقىرىلار غەمغەنى ھەر جاندا آيلاپ يۇرۇقلاندى كالدىراق كۆيلرىندا

كلدیرملار آزاپ يوردۇ ياغمۇر يەردىكى كويۇندىغۇ غەزىنەسى سانسىز يەردىكى هەر بىر تۇتقۇ غۇل قوغلاپ سېركىندا ياشلىغانلارغا ئالغىن گۇل بېرىپ قېرىندا

كلدیرملار قۇڭقۇر سېرىق ھاۋا قۇيۇلدۇ گۇنەش قاپلىرى بۇغۇنچى زېرىلەندى هەر خاتۇنغا قارا داغلار قۇرغاندا كونا چۇقۇر ياۋاپتە مىرزىلەندى

كلدیرملار بۇغۇن بىر گۇل خەلقىنى ساقلايدۇ ئۇرۇقتا ھوجۇمۇ ياتقايدۇ، سېرىتى داقلايدۇ هەر بىر گىزغۇنە تېزىپ تارتاپ ئويلىپ كۇچالايدۇ بەدى؛ گۇل بەرقى گۇلسىلىپ

Kaldırımlar Necip Fazıl Osmanlıca Metin
Kaldırımlar Necip Fazıl Osmanlıca Metin

Günümüz Türkçesi ile Necip Fazıl Kısakürek Kaldırımlar Şiiri

Birinci Kısım

Taştan bir yoldur bu kaldırım, Her taşı bir matem, her taşı bir dert. Yürüyenler hep mahzun, hep kederli, Sanki her adımda bir yudum zehir içerler.

Baktım kaldırıma, taşlar kan ağlıyor, Dökülen kanlardan bir dere oluşuyor. Dedim: “Bu kan niye akıyor, bu taş niye ağlıyor?” Dedi: “Burada nice canlar yandı, nice kalpler kırıldı.”

İkinci Kısım

Bir adam gördüm kaldırımda yatıyor, Yüzü bembeyaz, sanki bir ölü gibi. Yanına yaklaştım, sordum: “Ne oldu sana?” Dedi: “Açlıktan ve soğuktan donuyorum.”

Bir kadın gördüm kaldırımda ağlıyor, Çocuğu kucağında, açlıktan inliyor. Sordum: “Ne oldu sana?” Dedi: “Yetimim, garibim, Kimsem yok, açlıktan ölüyorum.”

Üçüncü Kısım

Bir sarhoş gördüm kaldırımda sallanıyor, Sanki bir gölge gibi, nereye gittiğini bilmiyor. Sordum: “Ne oldu sana?” Dedi: “İçtim, sarhoş oldum, Dünyayı unuttum, kendimi unuttum.”

Bir fahişe gördüm kaldırımda bekliyor, Gözlerinde hüzün, kalbinde keder var. Sordum: “Ne oldu sana?” Dedi: “Günahkarım, Yoldan çıktım, mahvoldum.”

Dördüncü Kısım

Kaldırımlar, kaldırımlar, siz ne çok şey gördünüz, Ne çok dram, ne çok keder yaşadınız. Siz taştan bir yol değilsiniz, siz bir insanlık abidesisiniz, Siz bir hüzün ve keder deryasısınız.

Beşinci Kısım

Bir gün gelecek, bu kaldırımlar kalkacak, Yerine çiçekler, ağaçlar dikilecek. Herkes mutlu olacak, kimse ağlamayacak, Dünya bir cennet olacak.

Altıncı Kısım

O gün gelene kadar, ey kaldırımlar, Sizlere selam olsun, sizlere hürmet olsun. Sizler insanlığın acısını ve kederini yaşıyorsunuz, Sizler birer kahramansınız.


Edebî Sanatlar

  • Teşhis: Kaldırımların kan ağlaması ve taşların konuşması teşhis sanatı ile betimlenmiştir.
  • Mecaz: Kaldırımların insanlık abidesi ve hüzün ve keder deryası olarak nitelendirilmesi mecaz sanatıdır.
  • Zıtlık: Yoksulluk ve sefalet ile mutluluk ve cennet arasındaki zıtlık vurgulanmıştır.
  • Ahenk: Şiir, akıcı ve uyumlu bir dille yazılmıştır.

Not: Bu sadece kısa bir yorumdur. Şiir hakkında daha detaylı bilgi edinmek için edebiyat kaynaklarına bakabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir